2017/10/25

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε

Αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες μέρες πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως προέδρου της Βουλής. Ο ίδιος έκανε αποκαλύψεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την "περήφανη" διαπραγμάτευση του Γ. Βαρουφάκη και για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο μέλλον.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια μόνο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα και υπακοής στον Νόμο. Ο Σόιμπλε απέρριψε για ακόμα μια φορά την πιθανότητα διαγραφής του ελληνικού χρέους, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης .

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι το 2012 ο Έλληνας πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Βερολίνο λέγοντάς του ότι όταν εκλεγεί, θα φροντίσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Του απάντησα ότι θα ήταν καλύτερο για τον ίδιον να χάσει τις εκλογές, καθώς θα ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο Σόιμπλε.

Ειδική αναφορά έγινε και για την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τον πρόεδρο της γερμανικής βουλής να αναφέρει τα εξής: «Είχα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο, λέγοντάς του, ότι θα ήταν καλύτερο ένα time-out από την Ευρωζώνη. Είχα πει ότι η εφαρμογή τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Εγώ δεν θα μπορούσα να τις εφαρμόσω στην Γερμανία [...] Θα μπορούσατε να εγκαταλείψετε την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιείστε την υποτίμηση του νομίσματος για να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και μετά από κάποια χρονική περίοδο να επιστρέψετε στο ευρώ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Λογικό, καθώς αυτή απόφαση ήταν αποκλειστικά δική σας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς φοβήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή των «απαραίτητων» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας ένα «διάλειμμα» για πολιτικούς λόγους, καθώς έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η νέα πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έβρισκε σύμφωνους σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Νομισματικής Ένωσης. «Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία στο Eurogroup υποστήριζε αυτήν την πρόταση [...] Είναι δύσκολο να απαντηθεί αν θα ήταν η ορθή απόφαση». «Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος ότι έγιναν αρκετά λάθη τόσο της γερμανικής πολιτικής σκηνής, όσο και της Ε.Ε.