2017/10/24

Ξεσηκώνονται οι Έλληνες της Β.Ηπείρου εν όψει νέου πογκρόμ από τους εθνικιστές Αλβανούς

Δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τα σπίτια τους στο έλεος της αλβανικής κυβέρνησης. Όλως τυχαίως, μόλις λίγες μέρες πριν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι αλβανικές αρχές κλιμακώνουν τις προκλητικές τους ενέργειες εναντίον των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου, στο όνομα της δήθεν "ανάπλασης" της περιοχής.

Πολλά ελληνικά χωριά αλλά και η Χειμάρρα, πρόκειται να...θυσιαστούν στον βωμό των ύποπτων μεταρρυθμίσεων των Τιράνων.

Ωστόσο οι Έλληνες της Χειμάρρας δεν το βάζουν κάτω και απαντούν με ακόμη σκληρότερες
κινητοποιήσεις. Ήδη χθες Δευτέρα οι σφοδρότατες ελληνικές διαμαρτυρίες απέτρεψαν μία κατεδάφιση κατοικιών στην περιοχή, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην επόμενη...μετάβαση των κλιμακίων από τα Τίρανα.

Σήμερα οι αλβανικές αρχές περιορίστηκαν απλά σε μερικά...τελεσίγραφα, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως οι συντονισμένες αντιδράσεις των Ελλήνων πιάνουν τόπο.

Παρόλα αυτά η ουσιαστική υποστήριξη από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικό ακόμη αγνοείται! Η Αθήνα περιορίζεται σε μερικές αυστηρές ανακοινώσεις εναντίον των Τιράνων, ωστόσο αρνείται να λάβει περισσότερα μέτρα στο όνομα της..."καλής γειτονίας".

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της Ένωσης Χειμαρριωτών για την κατάσταση που επικρατεί μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα είναι ενδεικτική:
"Εδώ και ένα χρόνο η κινητοποίηση του λαού και των εκπροσώπων του ήταν μεγάλη. Καταφέραμε μέσα από συντονισμό και μεταξύ μας ομόνοια να δραστηριοποιηθούμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ώστε να αποτραπούν οι κατεδαφίσεις. Καταφέραμε να ενώσουμε ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές.
Καταφέραμε με την συνδρομή της Ελλάδας, των ενώσεων πολιτών από τα Τίρανα μέχρι την Ουάσιγκτον και των ξένων πρεσβειών στα Τίρανα να αναστείλουμε μέχρι σήμερα τις κατεδαφίσεις αυτές και να θέσουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.
Καταφέραμε την οπτική μας που είναι - Καμία παρέμβαση πριν την απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες - να την οικειοποιηθούν οι εταίροι της αλβανικής κυβέρνησης. 
Κατεδαφίζουν σπίτια κατά πολύ γηραιότερα από το ίδιο το αλβανικό κράτος. Σπίτια αποκλειστικά Ελλήνων".
Μία "μεγάλη ειρωνεία" θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος την παράλληλη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης στην Περιφέρεια της Ηπείρου το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στα Ιωάννινα, για το...αναπτυξιακό αφήγημα και την προβολή της Ηπείρου. 
Την ίδια στιγμή μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα, οι Έλληνες της Β.Ηπείρου αγωνίζονται μόνοι τους ενάντια στις υφαρπαγές της τουρκόφιλης αλβανικής κυβέρνησης.