2018/05/22

Εχει πλέον ξεφύγει ο Ερντογάν. Οι βεβιασμένες κινήσεις έχουν ήδη ωθήσει ΗΠΑ και Ισραήλ στο να απομονώσουν την Τουρκία από το νέο μοίρασμα που θα γίνει στην Α. Μεσόγειο

Αντίποινα κατά του Ισραήλ ετοιμάζει ο Ερντογάν. Αφού πρώτα ξεκίνησε ο διπλωματικός πόλεμος με τις απελάσεις πρεσβευτών, τώρα ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές κάποιων ισραηλινών προϊόντων λόγω της δολοφονίας παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας.

Με λίγα λόγια, στάζει μίσος ο Σουλτάνος κατά του Ισραήλ. Παίζει με την φωτιά, καθώς πλέον θέλει να έχει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία για τις εκλογές του Ιουνίου, υποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), οι οποίοι καταδίκασαν τα γεγονότα στη Γάζα και την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Κυριακή κατά την επιστροφή του από τη Βοσνία, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο 57μελής Οργανισμός πρότεινε το μποϊκοτάζ ισραηλινών αγαθών.

«Ελπίζω οι χώρες μέλη του OIC να εφαρμόσουν την απόφαση για μποϊκοτάζ σύμφωνα με την πρόταση. Ως εκ τούτου κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να εισάγεται πλέον από εκεί. Φυσικά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση κατά τον ίδιο τρόπο», ανέφερε η Hurriyet ότι δήλωσε ο Ερντογάν.

Την Παρασκευή ο Οργανισμός εξέδωσε κοινή διακήρυξη η οποία επαναλαμβάνει την έκκληση προς τις χώρες να απαγορεύσουν «την είσοδο στις αγορές τους προϊόντων προερχόμενων από τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς», μια αναφορά στα προϊόντα που παράγονται στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Μικρό το κακό βέβαια για το Ισραήλ, καθώς δεν έχει ανάγκη την Τουρκία. Αλλωστε πρώτο το Τελ-Αβίβ ξεκίνησε τον οικονομικό πόλεμο στον Ερντογάν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Γιαρίβ Λεβίν με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Ynet news πριν λίγες ημέρες ανέφερε: «Λέω κατηγορηματικά μην ταξιδεύετε στην Τουρκία. Και θα το έλεγα αυτό και πριν τα τελευταία γεγονότα».

Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους Ισραηλινούς με 380.000 τουρίστες από το Ισραήλ να έχουν επισκεφθεί τη γειτονική χώρα μέσα στο 2017.