2018/05/31

Σε αναταραχή οι ευρωαγορές λόγω ΗΠΑ - Απώλειες 1,40% στη Φρανκφούρτη

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές άνθρακα και αλουμινίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,40% στις 12.604 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100κινήθηκε πτωτικά κατά 0,15% στις 7.678 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 συρρικνώθηκε κατά 0,53% στις 5.398 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε κατά 0,51% στις 383,5 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες κατά 1,05% στις 9.465 μονάδες και τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB εμφάνισε οριακή πτώση κατά 0,06% στις 21.784 μονάδες.

Νωρίς το απόγευμα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει πράξη τις προ δύο μηνών απειλές του.

Άμεσα επηρεάστηκαν οι μετοχές των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Porsche και τη Groupe PSA να υποχωρούν κατά 2%. Σημειώνεται ότι γερμανικά δημοσίευμα αναφέρουν ότι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ο επόμενος στόχος της Ουάσιγκτον.

Σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προανήγγειλε αντισταθμιστικά μέτρα «τις επόμενες ώρες».

Στο μεταξύ η μετοχή της Deutsche Bank συμπαρέσυρε πτωτικά τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η απόφαση της Federal Reserve να θέσει σε «προβληματική κατάσταση» τις αμερικανικές δραστηριότητες της γερμανικής τράπεζας προκάλεσε την έντονη ανησυχία των επενδυτών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τέλος, βρέθηκε και η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών να κάνουν λόγο για συμφωνία του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά για τη σύνθεση της κυβέρνησης.