2018/05/21

Σοκ: Θα φτάσει τα 65.000 δολάρια/ουγγιά ο χρυσός σε 3 χρόνια;

Ιούνιος του 2021 είναι σε τρία ακριβώς χρόνια από σήμερα. Ποια θα είναι η τιμή του χρυσού τότε;

Τα χαρτονομίσματα δεν έχουν αξία

Καθώς το χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας παγκοσμίως έχει χάσει το 99% της αγοραστικής του δύναμης τα τελευταία 100 χρόνια, είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουμε το γιατί τα χαρτονομίσματα δεν είναι η κατάλληλη μονάδα για να καταμετρηθούν επακριβώς οι αξίες. Για την ακρίβεια, ο χρυσός αποτελεί μια πολύ ανώτερη μονάδα μέτρησης αξιών από τα χαρτονομίσματα.

Τα χαρτονομίσματα δεν μπορούν να μετρήσουν τίποτα. Έχουν μια αυθαίρετη αξία που τους έχει αποδοθεί από τον πληθυσμό που τα χρησιμοποιεί. Δεν έχουν καμία υποστήριξη και μπορούν να αποτύχουν ανά πάσα στιγμή. Η ιστορία έχει δείξει ότι το χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας που χρησιμοποιείται σήμερα και δεν υποστηρίζεται από πουθενά, αναπόφευκτα θα καταβαραθρωθεί και δε θα έχει καμία αξία απολύτως. Όλα τα χαρτονομίσματα στην ιστορία, που δεν είχαν κανενός είδους υποστήριξη, έχουν αποτύχει.

Μια πιο έγκυρη προσέγγιση θα ήταν να μετρηθεί η αξία των χαρτονομισμάτων σε χρυσό. Για παράδειγμα, παρόλο που το αμερικάνικο δολάριο έχει μετρηθεί σε χρυσό, φαίνεται πως έχει αποτύχει παταγωδώς να διατηρήσει την αξία του, καθώς αυτή έχει κάνει βουτιά περίπου 98% τα τελευταία πενήντα χρόνια. Δεν μπορεί, λοιπόν, να θεωρηθεί μέσο διατήρησης της αξίας.

Ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, σε ένα μέλλον όπου κανείς θα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα πάκο χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης, αυτό μαρτυράει ότι η αξία του αμερικάνικου δολαρίου σε χρυσό είναι αμελητέα, ούτε κατά διάνοια ενδεικτική. Όταν μιλάμε για
την τιμή του χρυσού, το κλειδί είναι να κατανοηθεί πως ο χρυσός μπορεί και διατηρεί την αγοραστική του δύναμη ανά τα χρόνια. Για παράδειγμα, αν ένα χρυσό νόμισμα βάρους μιας ουγγιάς μπορεί να αγοράσει ένα καλοραμμένο αντρικό κοστούμι αξίας 1.300 δολαρίων σήμερα και ένα ίδιο χρυσό νόμισμα βάρους μιας ουγγιάς μπορεί να αγοράσει ένα αντρικό κοστούμι αξίας 2.600 δολαρίων αύριο, τότε αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός εξακολουθεί να αντανακλά αγοραστική δύναμη ίση με 1.300 δολάρια και δεν έχει κερδίσει καθόλου σε αξία. Το αντίθετο ισχύει για το δολάριο που έχει υποτιμηθεί έναντι του χρυσού. Και με τον ίδιο τρόπο, αν η τιμή του χρυσού πέσει στα 650 δολάρια και εξακολουθήσει να μπορεί να αγοράζει το ίδιο κοστούμι, τότε σε εκείνη την περίπτωση το δολάριο ίσα που θα έχει ενισχυθεί έναντι του χρυσού.

Η κοινωνία, στις μέρες μας, θα έπρεπε να έχει ξεπεράσει την ιδέα να μετριέται η αξία σε χαρτονομίσματα. Δεν αποτελούν καν αξιόπιστη μονάδα μέτρησης. Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν αν το εκατοστό, το μέτρο, η γιάρδα ή τα πόδια ήταν να κυμαίνονται σε μήκος.

Ενδεικτικά, τα 100 εκατοστά έναν αιώνα πριν, έχουν γίνει 2 εκατοστά σήμερα. Σκεφτείτε το. Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί με τα χαρτονομίσματα.

Η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού είναι ένας ενδιαφέρων όρος, καθώς η τιμή του χρυσού δεν αντανακλά αυτό που συμβαίνει στην φυσική αγορά του χρυσού με κανέναν τρόπο. Στις αγορές σήμερα, πολλά πράγματα θεωρούνται «χρυσός». Μόνο στην Αγορά Χρυσού του Λονδίνου, διαπραγματεύεται 600 φορές μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού σε μια μέρα από όση βγαίνει από τα όλα τα ορυχεία του κόσμου την ίδια μέρα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η ζήτηση για πραγματικό φυσικό χρυσό ήταν ακόρεστη, παρόλα αυτά, η τιμή του χρυσού δεν αποτύπωσε την τεράστια ζήτηση. Ο φυσικός χρυσός ρέει από τα δυτικά θησαυροφυλάκια προς την Ασία. Οι Κινέζοι, ιδιαίτερα, έχουν «ξεσκονίσει» όλα τα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου για να βρουν χρυσό. Κι όμως, αυτή η ουσιώδης φυσική ζήτηση δεν έχει αντικατοπτριστεί σε υψηλότερες τιμές του πολύτιμου μετάλλου και ενώ οι εξ’ Ανατολής αγοράζουν φυσικό χρυσό, οι Δυτικοί πουλάνε χάρτινο χρυσό.

Mε τον όρο χάρτινο χρυσό εννοούμε κάθε πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την κυριότητα του επενδυτή σε χρυσό μέσω άλλων προϊόντων, όπως τα futures, τα ETFs κ.α.

Η τιμή του χρυσού, επομένως, δεν εξαρτάται από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς του φυσικού χρυσού. Αυτό, όμως, μπορεί κάλλιστα να αλλάξει στο μέλλον.

Με την Κίνα να αγοράζει όσο φυσικό χρυσό υπάρχει διαθέσιμος κάθε φορά που η τιμή του ολισθαίνει, οι εκτεταμένες ελλείψεις είναι το λογικό αποτέλεσμα αν η τιμή σημειώσει ξανά σημαντική πτώση. Όσο οι Δυτικοί επενδυτές πωλούν χάρτινο χρυσό και η τιμή κατεβαίνει, οι εξ’ Ανατολής αρπάζουν την ευκαιρία και αγοράζουν φυσικό χρυσό σε τιμή ευκαιρίας και ως εκ τούτου δημιουργούν πιέσεις στη φυσική αγορά λόγω των ελλείψεων. Τέτοιες ελλείψεις μπορούν άνετα να διαλύσουν τις αγορές των χαρτονομισμάτων. Γιατί εφόσον δε θα υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα χρυσού στην καθορισμένη από την αγορά τιμή, θα προκληθεί μια απόσχιση μεταξύ της τιμής του χάρτινου χρυσού και της τιμής του φυσικού χρυσού. Η τιμή του χάρτινου χρυσού θα εκμηδενιστεί ενώ η τιμή του φυσικού χρυσού θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Μια τέτοια ανατίμηση του φυσικού χρυσού θα γονατίσει τα χαρτονομίσματα, θα γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι θα είναι παντελώς άχρηστα ως μέσο διατήρησης της αξίας.

65.000 δολάρια η ουγγιά;

Πού μπορεί να φτάσει η τιμή του χρυσού σε πέντε χρόνια;

Ο χρυσός αντιπροσωπεύει την αποταμίευση – χρυσός σημαίνει πλούτος και έτσι, η τιμή του, όταν εκφράζεται σε κάτι κατώτερο, όπως το αμερικάνικο δολάριο, χάνει τη σημασία της.

Για λόγους αντιστοιχίας, θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα διαμορφωνόταν η τιμή του χρυσού αν το δολάριο στοίχιζε πλήρως το βάρος του σε χρυσό.

Τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ επισήμως φτάνουν τους 8.133,5 τόνους, παρότι δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ πλήρως ανεξάρτητα. Με την τιμή στα 1.300 δολάρια/ουγγιά, αυτό ισούται με 340 δισ. δολάρια. Η συνολική προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 17.000 δισ. δολάρια. Για κάθε δολάριο που «υποστηρίζεται από χρυσό» σήμερα, υπάρχουν 49 δολάρια που δεν υποστηρίζονται. Επομένως, η τιμή του χρυσού θα έπρεπε να αυξηθεί 50 φορές, στα 65.000 δολάρια, εάν το αμερικάνικο δολάριο επρόκειτο να «υποστηρίζεται πλήρως» από τον χρυσό μέχρι τον Ιούνιο του 2021.