2018/05/21

Σκάνδαλο με την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

«Ιερός εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄ και ομάδας αρχιερέων του Πατριαρχείου με επίκεντρο πωλήσεις ακινήτων και εδαφών που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει το Πατριαρχείο από το 2005 μέχρι σήμερα.

Οι καταγγελίες που διατυπώνονται από επίσημα και επώνυμα χείλη για τις διαδικασίες αγοραπωλησίας που φέρεται να έχει ακολουθήσει ο προκαθήμενος της Αδελφότητας του Πανάγιου Τάφου προκαλούν σοκ και αποκαλύπτουν ένα πολυπλόκαμο δίκτυο εκμετάλλευσης της
ιερής ιδιοκτησίας, στις κορυφές του οποίου βρίσκονται το Πατριαρχείο, πλήθος offshore στις Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής και ισραηλινές ιδιωτικές εταιρείες.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και έχει ήδη απασχολήσει μεγάλα ισραηλινά ΜΜΕ, αφού το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εκτός από την εξαιρετικά συμβολική και θρησκευτική του σημασία, είναι και ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας μετά το κράτος του Ισραήλ. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Ισραηλινό Μουσείο και η κατοικία του πρωθυπουργού έχουν χτιστεί σε γη του Πατριαρχείου, ενώ στην ανατολική Ιερουσαλήμ το 37% των ακινήτων ανήκει σε αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες, το Πατριαρχείο φέρεται, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, να πουλά σε πολύ χαμηλές τιμές γη και ακίνητα τεράστιας αξίας σε offshore, οι οποίες, στη συνέχεια, τα μεταπωλούν ακριβά σε ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο το Πατριαρχείο βγαίνει ζημιωμένο, τη στιγμή που θα μπορούσε -αποκλείοντας τις offshore- να μισθώνει τα ακίνητα απευθείας στις εταιρείες λαμβάνοντας πολύ περισσότερα χρήματα.

Οι offshore, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι καταγγέλλοντες, έχουν έδρα τις Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής και φέρουν περίεργα ονόματα, όπως Kronti, Saint Vincent, Bona κ.ά.

Η σοβαρότερη απ' όλες τις καταγγελίες, ωστόσο, αφορά στη διαδρομή που φαίνεται να ακολουθούν τα χρήματα από τις συναλλαγές αυτές. Ειδικότερα, ενώ τα χρήματα θα έπρεπε κανονικά να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Πατριαρχείου, αντιθέτως φέρονται να καταλήγουν στην τράπεζα Βερμούδα της Καραϊβικής με δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, όπως τον ίδιο τον Πατριάρχη Θεόφιλο, Ισραηλινούς και μέλη της οικογένειας δικηγόρου του Πατριαρχείου που συμμετείχε στις εν λόγω αγοραπωλησίες.

Προς επίρρωση μάλιστα των προαναφερθέντων, οι καταγγέλλοντες επικαλούνται και ένα λογιστικό έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr και στο οποίο αναγράφονται διάφορες πωλήσεις και τα αντίτιμα αυτών καθώς και τα ονόματα (στην τελευταία στήλη) των δικαιούχων. Πράγματι εκεί βρίσκεται τόσο το όνομα του Πατριάρχη όσο κι άλλων ιδιωτών.

Το εν λόγω έγγραφο προέρχεται από λογιστική βρετανική εταιρεία στην οποία απευθύνθηκε το Πατριαρχείο για τη διαχείριση των χρημάτων από τις συναλλαγές. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η εν λόγω εταιρεία δεν δέχθηκε να προβεί στη διαχείριση των χρημάτων, επειδή το υπαρκτό κεφάλαιο υπερέβαινε ποσοτικά το αναγραφόμενο στα συμβόλαια απόκτησης.