2018/05/24

Ενισχύονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Ό,τι δεν έμαθαν χθες οι Έλληνες πολίτες για την οικονομία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια από την κατώτερη των περιστάσεων συζήτηση στη Βουλή -με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης που αναλώθηκαν για άλλη μία φορά σε στείρα αντιπαράθεση ακραίων τόνων- το μαθαίνουν σήμερα από το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που ανέβασε τα ξημερώματα με ημερομηνία 23/5 στην ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κείμενο αυτό θα σηκώσει νέο θόρυβο στο εσωτερικό σκηνικό για την μεταμνημονιακή εποπτεία και τους σκληρούς όρους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για μετά τον Αύγουστο και θα επικαιροποιήσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί για άλλη μία φορά να διαψεύσει.

Σενάρια ωστόσο, που ούτως ή άλλως ενισχύονται μετά τη χθεσινή κόντρα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η οποία ανέδειξε κυρίως τρία πράγματα:


Πρώτον, την πολιτική απομόνωση του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει και πάλι, μετά από καιρό, ένα αντικυβερνητικό μπλοκ που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της πολιτικής αλλαγής, δηλαδή της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Έδειξε δε αποφασισμένος και πλήρως συνειδητοποιημένος ότι πηγαίνει για να δώσει έναν εκλογικό αγώνα στη λογική «μόνος του και όλοι τους».

Όλα δείχνουν ότι οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει κλίμα διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής, τελείωσαν χθες. Από σήμερα, όπως λέει και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Κίνημα Αλλαγής θα αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνομιλητής της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες για συγκλίσεις από το κυβερνών κόμμα θα συνεχιστούν, αλλά με καταγγελίες κατά της ηγεσίας Κινήματος Αλλαγής για «αποστάσεις από τη γραμμή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» και σκοπό τις τοπικές συνεργασίες και τις ψήφους της κεντροαριστεράς.

Δεύτερον, η ενίσχυση του προεκλογικού κλίματος.

Η εκτίμηση ότι μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή οι πρόωρες εκλογές έρχονται πιο κοντά δεν είναι μόνο των σημερινών πρωτοσέλιδων των εφημερίδων. Είναι κοινή εκτίμηση και ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ακόμα και υπουργούς μετά το τέλος της πολύωρης συζήτησης στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής.

Ως βασικοί λόγοι, εμφανίζονται δύο: Ο ένας είναι ότι το κλίμα που διαμορφώνεται ανάμεσα στο κ. Τσίπρα και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει ασκήσεις συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά θέματα ή τα θέματα της οικονομίας. Ο άλλος είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία με τους δανειστές, οι όροι και οι δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας, όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά παραπέμπει σε συνέχεια του μνημονίου.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ως βασικό σενάριο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το θετικό momentum των υπογραφών και των επαίνων των δανειστών για την έξοδο από το ισχύον πρόγραμμα, προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες με διακύβευμα την διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Τρίτον, η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι εκτός διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης, προσπαθώντας να στριμώξουν τον κ. Μητσοτάκη να πει αν είναι υπέρ της προληπτικής στήριξης ή όχι, την επανέφεραν χθες στο προσκήνιο.

Ο κ. Τσίπρας όταν είπε ότι για την προληπτική γραμμή «αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστος στόχος όπως απεδείχθη», στην προσπάθειά του να προβεί σε συγκρίσεις με το τέλος του 2014.

Ο κ. Δραγασάκης όταν κατά την ομιλία του είπε ότι «εμείς λέμε ότι μεταξύ των τριών δυνατοτήτων (οι άλλες δύο είναι νέο μνημόνιο ή προληπτική γραμμή) η καλύτερη άμυνα έναντι των επερχόμενων κινδύνων είναι ένα δικό μας ισχυρό ταμείο».