2017/11/25

Επίθεση τρομοκρατών "Σεφτάχ" στο αεροδρόμιο του Μάλεμε

Οι τρομοκράτες κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο σε πολλά καίρια σημεία ενός κράτους της Μεσογείου και με μια αστραπιαία προέλαση πλέον απειλούν το στρατηγείο των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της χώρας.

Οι σύμμαχες χώρες αντιδρούν, στέλνοντας στρατό, αεροπορία και ναυτικό, με πρώτη προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των διπλωματών και των οικογενειών τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε απόσταση βολής από τους αντάρτες που επελαύνουν επικίνδυνα.


Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκινάει με το που αποβιβάζονται οι πρώτοι πεζοναύτες - οι πολίτες
των σύμμαχων χωρών, κι ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, περνάνε από έναν γρήγορο έλεγχο και ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα.


Οι πεζοναύτες - Έλληνες και Βρετανοί στη συγκεκριμένη περίπτωση - οπισθοχωρούν αρκετά μέτρα προσπαθώντας να ανακόψουν την επίθεση - αμέσως δίνεται το σήμα και επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache καταφθάνουν στην περιοχή, σφυροκοπώντας τους μαχητές της οργάνωσης «Σεφτάχ», επιτρέποντας στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν.


Οι σφοδρές μάχες διαρκούν μερικά ακόμα λεπτά - οι πεζοναύτες παίρνουν εκ νέου το πάνω χέρι, χάρη και στους πυραύλους των ελικοπτέρων και αναγκάζουν τους αντάρτες σε οπισθοχώρηση πίσω στο βουνό. Ο εκκωφαντικός κρότος των μαχητικών δίνει το σύνθημα της προσωρινής νίκης - ελληνικά F16 καταφθάνουν και βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών, αναγκάζοντάς τους σε άτακτη υποχώρηση.

Όχι όμως χωρίς απώλειες: οι τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες που δέχτηκαν πυρά από την αιφνιδιαστική επίθεση, μεταφέρονται τραυματισμένοι με μεταγωγικά ελικόπτερα, ενώ η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται με πιο γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέο κύμα επίθεσης στο στρατηγείο, μέσα στα επόμενα 30 λεπτά...

 Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» έχει στόχο την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών.

Το σενάριο, άλλωστε, μας θύμισε πραγματικά γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν λίγα ναυτικά μίλια νοτιότερα, στη Λιβύη, όπου στο πρόσφατο παρελθόν και ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εκκένωσης, και ενώ οι τζιχαντιστές είχαν καταφέρει να εκδιώξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις...

«Χρειαζόμαστε κοινούς κώδικες κατανόησης και συνεργασίας με τις σύμμαχες χώρες, που είναι απαραίτητοι δεδομένων των ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών και των πολεμικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη γειτονιά μας», ανέφεραν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την Άσκηση.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία αλλά και την Τουρκία, ενώ ως παρατηρητές προσκλήθηκαν η Αίγυπτος και το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο.