2017/11/14

Τροπικός κυκλώνας θα σχηματιστεί πάνω από τον ελλαδικό χώρο; - Ποιοι προειδοποιούν για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο

Η κακοκαιρία "Ευρυδίκη" δεν αναμένεται να ξεμπερδέψει τόσο εύκολα με τη χώρα μας.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι χθεσινές καταιγίδες ήταν μόνο μία "πρόγευση" του τι ακολουθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει εκ νέου από το πρωί σήμερα ο καιρός και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να σαρώνουν αρχικά τη Δυτική Ελλάδα και από το μεσημέρι και μετά, αρκετές περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας.

Στην "τροχιά" ισχυρών καταιγίδων αναμένεται από αργά το βράδυ να βρεθεί και η Αττική, ενώ οι περιοχές του Αιγαίου -πλην της Κρήτης- θα πρέπει να απολαμβάνουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Τα πράγματα ωστόσο θα αρχίσουν να αγριεύουν από αύριο Τετάρτη, με τις βροχές να γενικεύονται και να επεκτείνονται σε όλη τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Μάλιστα η στροφή των ανέμων σε ισχυρών ανατολικούς θα φέρει πολλές βροχές σε όλη την ανατολική Θεσσαλία και σε ορισμένα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας κυρίως το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη.

Φόβοι για το πιθανό "Medicane"

Πρόκειται για την μεσογειακή έκφανση του "τροπικού κυκλώνα", το σπάνιο φαινόμενο που ενίοτε προκαλεί μεγάλες καταστροφές όταν αγγίζει την στεριά. Κάτι ανάλογο φαίνεται να σχηματίζεται πάνω από το νότιο Ιόνιο μέσα στην Παρασκευή, κινούμενο σταθερά ανατολικά, με κατεύθυνση τα νότια της Πελοποννήσου και την Κρήτη.

Μάλιστα για αυτό αρκετά σπάνιο -για τα ελληνικά δεδομένα- καιρικό φαινόμενο αναφέρθηκε και ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, σημειώνοντας:

«Αρκετά προγνωστικά μοντέλα θέλουν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές τις επόμενες ημέρες, να βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας μας προς το βράδυ τις ερχόμενης Παρασκευής και να παίρνει τη μορφή ακόμα κι ενός Medicane, ενός δηλαδή Μεσογειακού κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά (θερμό πυρήνα, απουσία μετώπων και θυελλώδεις ανέμους γύρω από το "μάτι" του). Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλές ημέρες μπροστά μας και είναι ακόμα πολύ νωρίς για βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν πράγματι τελικά θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη».

Ανάλογοι σχηματισμοί είναι ικανοί για πολλά χιλιόμετρα γύρω από το "μάτι" τους να προκαλέσουν ριπές ανέμων που να ξεπερνούν τα 12 μποφόρ, που σηματοδοτείται και ως η αρχή της ταχύτητας του τυφώνα.