2017/11/10

Πλειστηριασμοί: Το μαχαίρι στον λαιμό βάζει το ΔΝΤ

Η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους δανειστές έχει ξεκινήσει και ο κλοιός ολοένα και σφίγγει, καθώς παραμένουν ορισμένα θέματα-«αγκάθια», τα οποία πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα, έτσι ώστε να γίνει επίσπευση των σχετικών διαδικασιώνΑνάμεσα σε αυτά είναι οι πλειστηριασμοί, τα επιδόματα και οι αποκρατικοποιήσεις, ζητήματα που σύμφωνα
με κυβερνητικούς κύκλους βρίσκονται σε καλό δρόμο.


Για το θέμα των πλειστηριασμών, ενδεικτικές των διαθέσεων που έχουν οι θεσμοί και δη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι οι δηλώσεις, χθες, του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του οργανισμού Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Ο κ. Μάρεϊ απαίτησε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα, έτσι ώστε να γίνει επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

«Ενθαρρύνουμε τις Αρχές στο να εφαρμόσουν το μέτρο το συντομότερο δυνατό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως διαμορφώνεται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως είναι η δυνατότητα πώλησής τους στη δευτερογενή αγορά, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τραπεζικά στελέχη τονίζουν την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων με προτεραιότητα στον Νόμο Κατσέλη, στον οποίο, όπως επισημαίνουν, καταφεύγουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Θετικά μηνύματα για τα δημοσιονομικά

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε πως δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος απόκλισης στα δημοσιονομικά.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως δήλωσε, το ΔΝΤ θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη νέων, πρόσθετων μέτρων.

Σχετικά με το εάν η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα δημοσιονομικά της χώρας μας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ απάντησε αρνητικά.

Ο κ. Μάρεϊ επέμεινε στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ξεκαθαρίζοντας πως το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο θα το χρηματοδοτήσει μόνο εάν γίνει ελάφρυνση.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είπε, θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε πως οι συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα ήταν εποικοδομητικές, ενώ κατά τη διάρκεια των επαφών μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης καταγράφηκε σημαντική πρόοδος.

Οι επαφές Ελλάδας-θεσμών δεν έχουν σταματήσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα στα τέλη Νοεμβρίου