2019/05/09

Σε ελεύθερη πτώση οι ασιατικές αγορές

Ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος καταπόντισε και χθες τις ασιατικές αγορές, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να υποστηρίζει ότι η Κίνα «αθέτησε τη συμφωνία» και το Πεκίνο να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, εάν η Ουάσιγκτον αυξήσει την Παρασκευή τους δασμούς.

Με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου να φοβίζει τους επενδυτές, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά πέντε εβδομάδων, ενώ η στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια ώθησε το γιέν σε υψηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχωρούσε πάνω από 1,5%, ενώ και στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε απώλειες σχεδόν 1,5%. Απώλειες πάνω από 2% και για τον Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκανε βουτιά πάνω από 1%, στη μεγαλύτερη πτώση των έξι τελευταίων εβδομάδων. Απώλειες σχεδόν 2% και για τον MSCI Αναδυομένων αγορών.

Εάν η Ουάσιγκτον εφαρμόσει στην πράξη τις απειλές και αυξήσει την Παρασκευή τους δασμούς, τότε το Πεκίνο θα αναγκασθεί να περάσει στην αντεπίθεση, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.