2019/05/20

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη - Ο κλάδος επεξεργαστών στο «μάτι του κυκλώνα»

Η νέα «επίθεση» Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο στο ανοικτό μέτωπο κατά της Huawei Technologies έριξε στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν οι μετοχές του κλάδου επεξεργαστών, μετά την πληροφορία ότι η γερμανική Infineon ανέστειλε τις παραδόσεις στη Huawei.

Την ίδια στιγμή, η προειδοποίηση της Ryanair για τα κέρδη άσκησε πιέσεις στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, συμπαρασύροντας και τους υπολοίπους κλάδους, παρά το στήριγμα στις πετρελαϊκές από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχανε έδαφος πάνω από 1%. Απώλειες και για τον DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε σχεδόν 1%. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο FTSE MIB έκανε βουτιά πάνω από 2%.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των τεχνολογικών κλάδων, έπειτα από την είδηση ότι η Google αναστέλλει τη συνεργασία με τη Huawei.

«Οι κατασκευαστές επεξεργαστών σε Ευρώπη και ΗΠΑ δέχθηκαν πλήγμα από τις εμπορικές εντάσεις, διότι η Huawei αποκλείσθηκε από το Playstore της Google», εξηγεί ο Βλαντ Τότια, αναλυτής στην Accendo Markets.

Οι μετοχές των AMS, STMicroelectronics και ASML έχαναν έδαφος μεταξύ 3% και 7%, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, Nokia και Ericsson κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι το πλήγμα στη Huawei θα είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Στον κλάδο των αερομεταφορών, η Ryanair -ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη- έκανε βουτιά πάνω από 3%, συμπαρασύροντας και τις μετοχές των easyJet, Lufthansa και Air France.