2018/06/07

Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών

Την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που είχε συνάψει με την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο κ. Τσαβούσογλου, κατά το ίδιο δημοσίευμα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα από την Ελλάδα, για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι υπάρχει πίεση στην Ελλάδα από τη Δύση, ειδικά για τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη, ενώ τόνισε πως «έχουμε μια συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, η οποία τηρείται. Έχουμε και μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Διακόπτουμε αυτή τη συμφωνία, η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά συνεχίζεται».

Μποζντάγ: Παράνομη η προσέγγιση της Ελλάδας για τους «οκτώ»

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ χαρακτήρισε παράνομη και αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επεσήμανε ότι η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τη στάση της Ελλάδας. Επέμεινε, δε, ότι η στάση της Αθήνας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε εξάλλου ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας.