2018/06/20

Ποιά συμφέροντα σταματάνε την εκάστοτε προσπάθεια για ανάπτυξη στην Άρτα;

Του Χάρη Παπάζογλου

Η ΑΡΤΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ζητάει ξενοδοχείο μέσα στο κάστρο. όμως οι αρμόδιοι φορείς,χωρίς να λάβουν υπόψιν διόλου την βούληση της τοπικής κοινωνίας, κίνησαν όλες τις διαδικασίες, πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε να πνιγεί η λαϊκή βούληση και να έρθει χρηματοδότηση για άλλους σκοπούς.

Ο δήμαρχος Αρταίων ΑΘΕΤΗΣΕ την δική του δημόσια υπόσχεση για διαβούλευση.

Έχουν την εξουσία στα χέρια τους, ο Αρτινός λαός τούς χάρισε αυτήν την εξουσία κι όμως, αντί να δρουν βάσει της βούλησης αυτού του λαού που τους ψήφισε, αυτοί δρουν βάσει των προσωπικών τους πεποιθήσεων και δεν διστάζουν για το δικό τους πολιτικό συμφέρον, να αγνοήσουν την κοινή γνώμη και να δράσουν ενάντια σε αυτήν. Εδώ και τρεις μήνες, αγωνιζόμαστε συγκεντρώνοντας υπογραφές Αρτινών πολιτών για να μεταφέρουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η Αρτινή κοινωνία επιθυμεί διακαώς να δει ξανά το ξενοδοχείο να δεσπόζει μέσα στο Κάστρο της Άρτας. Εδώ και τρεις μήνες, βροντοφωνάζουμε τη μέγιστη αδικία που έλαβε χώρα εις βάρος της πόλης μας, την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη λειτουργία ξενοδοχείου μέσα στο Κάστρο της Άρτας, ενώ σε τόσες άλλες πόλεις το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά και έδωσε το πράσινο φως για οικονομική ανάπτυξη στις εν λόγω περιοχές. 

Εδώ και τρεις μήνες, παλεύουμε να κινητοποιήσουμε το Δήμαρχο Αρταίων να αναλάβει δράση και να σκύψει, ως σωστός πολιτικός, πάνω από τα θέλω της τοπικής κοινωνίας και να δράσει βάσει αυτών και μόνο αυτών, μα ο ίδιος μας αγνοεί. Ζητούμε νέα συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο παρουσία Αρτινών δημοτών και μας το αρνείται κατηγορηματικά. Και εν τέλει... πληροφορούμαστε ότι όσο η Αρτινή κοινωνία αγωνιζόταν για να εισακουστούν τα θέλω της για τον τρόπο αξιοποίησης του πρώην «Ξενία», οι φορείς, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να λογαριάζουν την κοινή γνώμη, προχωρούσαν τις διαδικασίες για να έρθει χρηματοδότηση για αξιοποίηση του πρώην «Ξενία» με άλλες μορφές. Κι ενώ, όλη η τοπική κοινωνία ήλπιζε ότι έστω και τελευταία στιγμή θα λάβει χώρα η δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης, τελικά έρχεται ξαφνικά η
είδηση ότι υπογράφηκε από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, η χρηματοδότηση με 2.500.000€ του έργου με τίτλο «Αξιοποίηση του Παλαιού Ξενοδοχείου Ξενία στην Άρτα» και αφορά την πρόταση που υποβλήθηκε από το Δήμο Αρταίων – για την ακρίβεια από το Δήμαρχο Αρταίων, που την πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο με τη βοήθεια μιας μερίδας των δημοτικών του συμβούλων που την ψήφισαν. Ενημερώθηκα μάλιστα, ότι ο Δήμαρχος Αρταίων, όλο αυτό το διάστημα που εμείς ζητούσαμε να έρθει ξανά προς συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ο ίδιος περίμενε πάνω από το τηλέφωνο την εξέλιξη αυτή να καταφτάσει. 

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΧΕ ΛΗΞΕΙ, ΖΗΤΗΣΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ;;; Εφόσον γνώριζε εκ των προτέρων την εξέλιξη αυτή και περίμενε από ώρα σε ώρα τη χρηματοδότηση, γιατί μας ενέπαιζε και ζητούσε τις υπογραφές των δημοτών στο συρτάρι του, αντί να μας ενημερώσει ευθέως ότι το θέμα έχει πια κλείσει; Τα συμπεράσματα δικά σας...

Χαρούμενος, μάλιστα, δήλωσε ο ίδιος με την εξέλιξη αυτή, ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ, λέγοντας ειρωνικά ότι δεν γνωρίζει αν είναι τέσσερις χιλιάδες υπογραφές ή τέσσερις χιλιάδες λάικ (like) στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι τελικά, όσοι και να είναι οι δημότες που ζητούν ξενοδοχείο μέσα στο Κάστρο της Άρτας, αυτός ως δημοτική αρχή σέβεται και έναν μόνο άνθρωπο που έχει διαφορετική γνώμη και οφείλει να την αξιολογήσει. Έχει δίκιο: ΟΦΕΙΛΕΙ, αλλά δεν το έκανε (!), αντίθετα ΑΘΕΤΗΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ (ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΤΑΙΩΝ) ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ του θέματος, χρησιμοποιώντας ως πρόχειρη δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνει την προθεσμία υποβολής της πρότασης για χρηματοδότηση και τελικά, μετά ΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ, μας κατηγορεί ότι δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν μείναμε απαθείς και αμέτοχοι αλλά κινητοποιήσαμε τους δημότες για συγκέντρωση υπογραφών και διεκδικήσαμε όσα ο ίδιος, ως πρώτος δημότης, όφειλε να στηρίξει από την αρχή. 

Να με συγχωρήσει που του χάλασα τα σχέδια να περάσει το όλο θέμα έτσι όπως ο ίδιος ήθελε, κάτω από το τραπέζι, αλλά Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΟΥ! Οι δηλώσεις του, δηλώσεις όπως «στην τελική, πολύ φασαρία γίνεται, δεν είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την Άρτα, το αν θα έχει ξενοδοχείο στο Κάστρο της ή όχι, δεν θα πεινάσει η Άρτα από αυτό...» με λυπούν αφάνταστα, διότι αποκαλύπτουν εν τέλει πόση αξία και σημασία δίνει ο ίδιος ο Δήμαρχος Αρταίων στη βούληση των πολιτών! Και εξοργίζομαι ακόμη περισσότερο όταν τον ακούω να προσπαθεί με ψεύδη και αναλήθειες να καλύψει τη στάση του, την απαράδεκτη κατ’ εμέ στάση του, και να δηλώνει ότι ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΤΑΧΑ να του πάμε το υπόμνημά μας για συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ... ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ! Το υπόμνημα έχει σταλεί στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με ημερομηνία 25 – 5 -2018 και τρεις ολόκληρες εβδομάδες, ενώ πραγματοποιήθηκαν εν των μεταξύ και άλλες συνεδριάσεις, ο ίδιος ο Δήμαρχος Αρταίων μας ενέπαιζε και μέσω αντιπροσώπων του, τη μία μας δήλωνε ρητά ότι δεν θα προχωρήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, την άλλη ζητούσε τις υπογραφές να τις δει, μετά άλλαζε γνώμη και ήθελε να τις κρατήσει και όλα αυτά ενώ γνώριζε ήδη ότι από στιγμή σε στιγμή περίμενε την εξέλιξη της χρηματοδότησης...! Η ευθύτητα του χαρακτήρα του θα αφήσει εποχή!

Τέλος, ο ίδιος αλλά και άλλοι αρμόδιοι φορείς έσπευσαν να δικαιολογήσουν την πράξη τους - μια πράξη ενάντια στη βούληση των πολλών - δηλώνοντας ότι με αυτόν τρόπο θα αυξηθεί η τουριστική ανάπτυξη και η οικονομία της πόλης μας. Και ρωτώ την τοπική κοινωνία: πόσοι από εσάς όταν πηγαίνετε για πρώτη φορά σε μια πόλη, επιθυμείτε να επισκεφτείτε τη δημοτική της βιβλιοθήκη και το δημοτικό της ωδείο;;; Γιατί, αυτά θα στεγαστούν στο πρώην «Ξενία» σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου και την έγκριση της χρηματοδότησης που ήρθε. Και πώς ακριβώς, θα συνεισφέρουν αυτά τα δύο στην αύξηση του τουρισμού και της οικονομίας μας; Δεν επιθυμώ να γίνω γλαφυρός, αλλά έχετε ακούσει ποτέ κανένα τουρίστα ή επισκέπτη από άλλη ελληνική πόλη, όταν επιστρέφει από την εκδρομή του ή τις διακοπές του και τον ρωτούν πού πήγε και τί είδε, να λέει ότι είδε τη δημοτική βιβλιοθήκη και το δημοτικό ωδείο;;; Ενώ, αν υπήρχε το ξενοδοχείο μέσα στο Κάστρο, η πόλη μας θα μεταμορφωνόταν σε μια παραμυθένια πόλη, τα τουριστικά πρακτορεία θα διαφήμιζαν την πόλη μας ακόμη και στο εξωτερικό και οι επισκέπτες θα επιθυμούσαν διακαώς να φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο που θα δέσποζε μέσα στο Κάστρο της Άρτας... Τι είδους τουριστική προβολή θα έχουμε τώρα ως πόλη; Εκτός αν οι αρμόδιοι φορείς, που βιάστηκαν να λήξουν το θέμα τόσων δεκαετιών επί θητείας τους για να πάρουν τα εύσημα – εύσημα για έργα ενάντια στη βούληση της τοπικής κοινωνίας- θεωρούν ότι η οικονομία της Άρτας και η τουριστική προβολή θα αυξηθούν με το καφέ- εστιατόριο που θα γίνει επίσης εκεί... Τι να πω, ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ...

Μιλούν για σημαντικά έργα που θα φέρουν την ανάπτυξη στον τόπο μας, μα τελικά μας οδηγούν στην υπανάπτυξη και αντί να ζητήσουν συγνώμη από τον Αρτινό λαό, περιμένουν και προσδοκούν να λάβουν και τα εύσημα! Το δικό μου μήνυμα προς τους αρμόδιους φορείς, που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή τραγική κατάσταση στην πόλη μας, είναι το ακόλουθο: Μιλάτε για μεγάλα έργα και διαλαλείτε ότι πια λύσατε προβλήματα χρόνων, ίσως και δεκαετιών, μα θα μου επιτρέψετε, ως ένας απλός δημότης που ασχολείται με τα κοινά, να σας πω το εξής: Είναι ανήκουστο σε μια κοινωνία που το πολίτευμά της είναι η δημοκρατία, εσείς να αγνοείτε τη λαϊκή βούληση τεσσάρων χιλιάδων δημοτών και να προωθείτε έργα ενάντια στις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα, να περιμένετε να λάβετε και τα εύσημα για αυτήν σας την πράξη! Μιλάτε για μεγάλα έργα, μα χτίζετε παλάτια στην άμμο τελικά, διότι ακόμη και ο πιο άπειρος χτίστης θα πει ότι για να είναι γερό ένα οικοδόμημα, χρειάζεται γερές βάσεις, και οι βάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλες από τη δημοκρατία και το σεβασμό στη λαική βούληση, κι εσείς, αυτές τις βάσεις τις αγνοήσατε τελείως!