2018/06/05

Τουρκική υποθαλάσσια γεώτρηση μόλις 26 ν.μ. από το Καστελόριζο

Πλησίον του Καστελόριζου με ερώτημα για την ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνουν το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» οι Τούρκοι για έρευνες ξεκινώντας επίσημα την πρώτη φάση γεωτρήσεων όπως είχαν προαναγγείλει. 

Το πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη στην Αττάλεια μετά τον πλου που πραγματοποίησε στο ανατολικό Αιγαίο από την Κωνσταντινούπολη και τώρα η Άγκυρα ετοιμάζεται σε βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το γεωτρύπανο θα τρυπήσει σε δύο περιοχές μια εκ των οποίων βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26 ν.μ. ανατολικά από το Καστελόριζο στο στόχο που αποκαλούν «Φοινίκη 1».

Οι εργασίες του «Faih» στα τουρκικά, αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, άλλωστε μόλις εχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλτιρίμ είχε αναφωνήσει: «Με τη βοήθεια του Αλλάχ βίρα τις άγκυρες», μιλώντας για τον «Πορθητή», η ονομασία του οποίου φυσικά και δεν είναι τυχαία, αλλά παραπέμπει σε γνωστά ιστορικά γεγονότα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και στοιχεία που δημοσιεύουν τεχνικά στελέχη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) αλλά και του γεωτρύπανου, η Τουρκία έχει επεξεργαστεί και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους στόχους «Αλάνια 1» και «Φοινίκη 1» που έχουν εντοπιστεί με σεισμογραφικά που έγιναν μεταξύ 2013 και 2016, τα οποία επεξεργάστηκε πρώτα η νορβηγική Polarcus και μετέπειτα η TPAO.

Οι στόχοι καθορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων «FINIKE MAZ 3D Project» και «MERSIN 3D Project», που προηγήθηκαν ανάλογου παράνομου σχεδίου που υλοποιήθηκε στον κόλπο Αμμοχώστου με δύο σειρές σεισμογραφικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη γεώτρηση με το «Faih» θα επιχειρηθεί στον στόχο «Αλάνια 1» ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ του γνωστού τουρκικού θερέτρου της Αλάνιας και του ακρωτηρίου του Ακάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τον Ακάμα, που φαίνεται να βρίσκεται στα όρια μεταξύ της μέσης γραμμής που χωρίζει Τουρκία και Κύπρο.

Η δεύτερη γεώτρηση, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι πολύ δυτικότερα στα ανοικτά του κόλπου Αττάλειας, στον στόχο «Φοινίκη 1» και σε απόσταση περίπου 26 ν.μ. από το Καστελλόριζο και φυσικά η θέση αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, επιδιώκεται ημερομηνία έναρξης της πρώτης γεώτρησης λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία, με τις εκλογές να αποτελούν και την αιτία ενδεχόμενων εκπλήξεων ως προς τη δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου, λόγω του απρόβλεπτου της πολιτικής συμπεριφοράς του Ερντογάν.

Προς το παρόν η Τουρκία δεν φαίνεται διαθετημένη να προχωρήσει σε ευθείες προκλήσεις είτε προς την Κύπρο είτε προς την Ελλάδα, αλλά αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει, ανά πάσα στιγμή, καθώς δείχνει πρόθεση να φλερτάρει με τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ για την οποία μόλις σήμερα ο υπουργός Άμυνας μίλησε για οριοθέτηση μαζί με επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Οι προθέσεις της Τουρκίας σε μια τέτοια περίπτωση είναι γνωστές, έχει απειλήσει με πόλεμο και σίγουρα προς το παρόν θα χρησιμοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο για να μετρήσει αντιδράσεις.

Άσχετα εάν η περιοχή που θα τρυπήσει το «Πορθητής» εμπεριέχεται στην εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν καλύπτεται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.