2018/06/08

Φορητή συσκευή υπόσχεται γρήγορη διάγνωση καρδιακών προσβολών

Τη γρήγορη διάγνωση καρδιακών προσβολών μέσα από μία φορητή συσκευή εξέτασης αίματος υπόσχονται ερευνητές του King's College του Λονδίνου, οι οποίοι προχώρησαν σε μία νέα δοκιμή.

Η έρευνα τους επικεντρώνεται, σύμφωνα με τον ιστότοπο New Atlas, στην πρωτεΐνη μυοσίνη (cMyC), τα επίπεδα της οποίας, κατά τους επιστήμονες, αυξάνονται γρήγορα στο αίμα μετά από μία καρδιακή προσβολή.

Εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζονται κάθε χρόνο σε χώρους έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία με συμπτώματα θωρακικού πόνου, αλλά λιγότερο από το ένα τρίτο τελικά διαπιστώνεται ότι υπέστη καρδιακή προσβολή.

Αυτήν τη στιγμή η διαδικασία διάγνωσης μιας καρδιακής προσβολής απαιτεί ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος, συνεπώς και περισσότερο χρόνο.

Σήμερα, ως δείκτης αίματος για τον εντοπισμό της καρδιακής προσβολής χρησιμοποιείται η πρωτεΐνη τροπονίνη, η οποία ωστόσο χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι να ανέλθει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα, κάτι που σημαίνει πως αρκετοί ασθενείς καλούνται να υποβληθούν συχνά σε περισσότερες από μία εξετάσεις αίματος εντός ολίγων ωρών, για να επιβεβαιωθεί ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Οι επιστήμονες του King's College πραγματοποίησαν τη νέα δοκιμή σε 776 ασθενείς στη Δανία, λαμβάνοντας δείγματα αίματος κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Στο 95% των ασθενών που τελικά είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, η πρωτεΐνη cMyC παρατηρήθηκε σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις για να παράσχει μια άμεση διάγνωση. Η παραδοσιακή δοκιμή τροπονίνης ήταν συγκριτικά ικανή να διαγνώσει μόλις το 40% των ασθενών σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Κατά τους ερευνητές, εφόσον η φορητή συσκευή αποδειχθεί αποτελεσματική και εφαρμοστεί ευρέως, θα απελευθερωθεί πολύτιμος νοσοκομειακός χώρος, ενώ θα μπορεί να γίνεται διάγνωση σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή ασθενοφόρα.