2019/04/26

Η Μέση Ανατολή ανάβει τις μηχανές: Επενδύσεις 1 τρισ. στην ενέργεια έως το 2023

Ο ενεργειακός κλάδος στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θέλει να εκμεταλλευθεί βραχυπρόθεσμα την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, να δώσει περισσότερη έμφαση στο φυσικό αέριο, αλλά και να επιχειρήσει στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, που θα το εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Οι «μηχανές» του δουλεύουν έτσι στο φουλ, με τους κολοσσούς της περιοχής να σχεδιάζουν επενδύσεις σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων σε ορυκτά καύσιμα, αλλά και ανανεώσιμες πηγές, για την περίοδο 2019-2023.

Το πετρέλαιο παραμένει ο μεγάλος βασιλιάς, αλλά ίσως όχι για πολύ ακόμη, αφού οι
επενδύσεις σε άλλες πηγές αυξάνονται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την Arab Petroleum Investments Corporation (Apicorp), πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία υπολογίζει τόσο τις επενδύσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη λεπτομερή σχέδια όσο και εκείνες, που βρίσκονται στο επίπεδο των δεσμεύσεων ανά έτος, έως το 2023 ο πετρελαϊκός κλάδος θα προσελκύσει επενδύσεις 304 δισ. δολαρίων, ενώ εκείνος του φυσικού αερίου θα δεχθεί τονωτική ένεση 186 δισ. δολαρίων.

Πρωταγωνιστεί η Σαουδική Αραβία

Σε επίπεδο χωρών μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η Σαουδική Αραβία, που έχει σχεδιάσει για αυτό το διάστημα επενδύσεις άνω των 140 δισ. δολαρίων, όχι μόνο ή τόσο για να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά του πετρελαίου, αλλά και για να προετοιμαστεί για έναν κόσμο χωρίς πετρέλαιο, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει. Θέλει να ενισχύσει αισθητά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της, ενώ εξετάζει και την αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έρθει και η εισαγωγή της Aramco, του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού, στο χρηματιστήριο. Αν η αρχική δημόσια εγγραφή ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες του Ριάντ, τότε το βασίλειο θα έχει στη διάθεσή του πολύτιμο ρευστό για να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τα ενεργειακά του σχέδια και την προσπάθεια για περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

Το Ιράκ ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Ιράν, αν και δεν είναι σαφές, εάν μπορεί να υλοποιήσει το σύνολο των σχεδίων του υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση συναντάμε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.