Προ εκπλήξεως φαίνεται να βρέθηκαν οι θεσμοί σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ζάππειο, ενώ φαίνεται πως δεν είχαν ενημερωθεί για αυτές.
Όμως και για τις πρωθύστερες ανακοινώσεις όπως είναι οι 120 δόσεις κυρίως στην εφορία αλλά και στα Ταμεία δείχνουν να έχουν ενστάσεις οι θεσμοί, καθώς δεν έχει προετοιμαστεί σχετική μελέτη που να προσδιορίζει τη σχέση κόστους - οφέλους για τον προϋπολογισμό.
Αναστροφή των μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις συντάξεις, ενώ σημειώνουν πως το ζήτημα της μεταβολής των πλεονασμάτων είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αφού
προβλέπεται σε συμφωνία υπογεγραμμένη με τα κράτη-μέλη για βάθος χρόνου.
Παρ’ όλα αυτά οι θεσμοί ζητούν χρόνο να μελετήσουν τα μέτρα και να εκθέσουν την άποψή τους.
Η επόμενη μεταμνημονιακή έκθεση θα λάβει χώρα στις αρχές του Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα φαίνεται πως εκτάκτως θα εισέλθει ως θέμα στο Eurogroup στα μέσα του Ιουνίου.
Μοσκοβισί: Όλα στο τραπέζι
Αξίζει να θυμίσουμε ότι χθες πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια για παροχές και για διατήρηση του αφορολόγητου ωραρίου αμετάβλητου, ο Πιέρ Μοσκοβισί, άφησε «παράθυρο» ανοιχτό.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν και κατά πόσο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον κοινωνικά μέτρα στην Ελλάδα, όπως η 13η σύνταξη ή οι 120 δόσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να παρέμβουμε ενεργά στη χάραξη πολιτικής της κυβέρνησης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Διευκρίνισε επίσης ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει ήδη δεχθεί ότι θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια κοινωνικά μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής υπολογισμός στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.