2019/05/18

Νικολέτα Μαντέλλου: Η Άρτα είμαστε όλοι εμείς

Η απόφασή μου για συμμετοχή στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι αποτέλεσμα σοβαρής σκέψης και έντονου προβληματισμού τόσο για την πορεία της πόλης μας όσο και για την καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας σ΄αυτή.

Ξεκινώντας από τον δεύτερο προβληματισμό μου θεωρώ πως η καθημερινότητα του Αρτινού δημότη, σε όλες της τις εκφάνσεις, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης δημοτικής Αρχής. Γιατί η Άρτα είμαστε όλοι εμείς και μας αξίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής η οποία εξασφαλίζεται μόνον μέσα από μια άνετη και αξιοπρεπή και καθημερινότητα. Η πόλη μας έχει ανάγκη από ζωντάνια. Έχει ανάγκη από δράσεις και εκδηλώσεις που θα προσφέρουν στον Αρτινό δημότη χαρά, επικοινωνία, χαμόγελο και ελπίδα. Δράσεις που θα φέρουν κόσμο στην πόλη μας και θα ενισχύσουν την οικονομία της. Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαία η συνδρομή των τοπικών συλλόγων και σωματείων - αθλητικών, πολιτιστικών, εμπορικών κλπ- τα οποία ο δήμος μας οφείλει να στηρίζει, να παροτρύνει και να ενισχύει προκειμένου η Άρτα να παραμείνει ζωντανή.

Ζούμε σε μια πόλη που έχει ανάγκη από νέο κόσμο ο οποίος θα επιθυμεί να παραμείνει στον τόπο του. Προς αυτό το σκοπό ο Δήμος μας θα πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να δώσει κίνητρα στη νεολαία να παραμείνει στον τόπο της, να ενισχύσει του νέους επιστήμονες της πόλης μας και τις τοπικές της επιχειρήσεις, να στηρίξει τους ντόπιους καλλιτέχνες προωθώντας παράλληλα τον πολιτισμό μας και να ενισχύσει τον αθλητισμό διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Η ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης μας, η ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων τα οποία θα ομορφύνουν την πόλη μας, η κατασκευή σιντριβανιών στις πλατείες, η διαμόρφωση και ανάδειξη των εισόδων της πόλης μας, η δημιουργία νέων σύγχρονων στάσεων λεωφορείων, η ενίσχυση του φωτισμού σε όλο το εύρος της πόλης, οι δενδροφυτεύσεις στο παραλίμνιο, η δημιουργία παιδικών χαρών και παιδικής χαράς ΑΜΕΑ και η αξιοποίηση των χωριών μας πρέπει να αποτελούν θέματα προτεραιότητας για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Η Άρτα πρέπει να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη, στην δημιουργία πάρκων, στην αξιοποίηση του παραλίμνιου, στην φροντίδα και ανάδειξη του περιαστικού δάσους και στην ανάδειξη του κάμπου μας και των προϊόντων του.

Ο εύφορος κάμπος μας έχει ανάγκη από στήριξη. Παράγουμε προϊόντα αξιοζήλευτης ποιότητας, τα οποία πολλές φορές μένουν στα αζήτητα ή διοχετεύονται στην αγορά σε τιμές εξευτελιστικές. Οι αγρότες μας – με την σύμπραξη των αρμοδίων και εχόντων τεχνογνωσία, θα πρέπει να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς ισχυρούς, με σχέδιο και στόχο την προώθηση των προϊόντων μας απευθείας στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, σε τιμές που τους αρμόζουν. Ο δήμος μας πρέπει να είναι αρωγός στους αγρότες παρέχοντας κίνητρα, στήριξη, ενημέρωση, διοργανώνοντας ημερίδες, δράσεις και προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα με σκοπό να αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητες γεωργικής ανάπτυξης έτσι ώστε η Άρτα να αποκτήσει μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία και τα προϊόντα της περιοχής να μην μένουν στα αζήτητα. Έτσι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας και φυσικά πιο νέοι αποκτήσουν κίνητρα ενασχόλησης με τον αγροτικό τομέα.

Επιθυμούμε ένα Δήμο ενεργό, με τις πόρτες ανοιχτές σε όλους τους δημότες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που μας απασχολούν. Η καθαριότητα της πόλης, ακόμη και σε απομακρυσμένες γειτονιές θα πρέπει να είναι δεδομένη και όχι ζητούμενο της πόλης μας και της κοινωνίας μας. Χρειαζόμαστε ένα Δήμο που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των δημοτών. Ένα δήμο δίπλα στη σχολική κοινότητα με σχολικές δομές αναβαθμισμένες, με κτήρια ασφαλή και ανακαινισμένα, ΜΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ το χειμώνα έτσι ώστε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν δομές παιδείας και συνθήκες διδασκαλίας ανάλογες της εποχής μας και της κοινωνίας μας και οι εκπαιδευτικοί μας να μπορούν να παράγουν έργο.

τετράποδοι φίλοι μας είναι κομμάτι αυτής της πόλης. Η στάση μας δε απέναντί τους είναι απόλυτη ένδειξη πολιτισμού και οφείλουμε να είναι υπεύθυνη και ανθρώπινη. Επικίνδυνο αδέσποτο είναι μόνον το κακοποιημένο και πεινασμένο αδέσποτο. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα καταφύγιο ζώων εκσυγχρονισμένο και όχι παρατημένο, του οποίου η λειτουργία θα γίνεται υπεύθυνα. Απαιτείται η διοργάνωση φιλοζωικών εκδηλώσεων έτσι ώστε όλοι μας να έρθουμε σε επαφή με φροντισμένα αδέσποτα, να καλλιεργηθούν αισθήματα αγάπης προς τα ζώα και τα αδέσποτα να βρουν οικογένειες που θα τα φροντίζουν και θα τα αγαπούν.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα είναι απαραίτητα για την πόλη μας προκειμένου αυτή, να βγει από την αφάνεια, να αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματιών, τουριστών και γιατί όχι και επενδυτών και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ήπειρο. Τα έργα αυτά χρειάζονται χρόνο, χρήμα, υπομονή και προγραμματισμό. Θα πρέπει όμως η επίλυσή τους να μπει σε τροχιά εκτέλεσης. Πρέπει να γίνει η αρχή έτσι ώστε να φτιάξουμε μια Άρτα σύγχρονη και έτοιμη να υποδεχτεί τους επόμενους ενεργούς πολίτες της. Σε μια τέτοια Άρτα δεν έχουν θέση οι εξορύξεις που κάποιοι σχεδιάζουν για την περιοχή μας και οι οποίες θα οδηγήσουν το φυσικό μας περιβάλλον στην απόλυτη καταστροφή και την Άρτα στην ερήμωση και τον οικονομικό μαρασμό.

Η Άρτα διαθέτει άφθονη «πρώτη ύλη», στην οποία συμπεριλαμβάνεται τόσο το έμψυχο δυναμικό της (νέοι επιστήμονες, σοβαροί επιχειρηματίες, αθλητές κλπ) όσο και τα αγροτικά της προϊόντα, τα φυσικά της στολίδια (Αμβρακικός, παραλίμνιο, περιαστικό δάσος κλπ) και φυσικά ο Βυζαντινός της πλούτος. Όσο δε αφορά τα Βυζαντινά μας μνημεία και την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη μας, δεν είναι δυνατό να ονειρευόμαστε ή να επιδιώκουμε κάτι τέτοιο όταν ο τουρίστας βρίσκει μνημεία κλειστά, όταν βρίσκει ένα κάστρο κλειδωμένο και αυτοκίνητα παρκαρισμένα στην είσοδό του και όταν δεν υπάρχει ούτε καν υποτυπώδης «καθοδήγηση» (πχ. ένας σταθερός χάρτης στο κέντρο της πόλης) προς τα βυζαντινά μας μνημεία.

Η Άρτα αξίζει και πρέπει να πάει ΜΠΡΟΣΤΑ γιατί είμαστε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Oι νέοι μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή.
Με καθαρή σκέψη, σοβαρότητα και άποψη για τα προβλήματα του τόπου μας, με έντονο το αίσθημα ευθύνης και αγάπη για την Άρτα, θεώρησα υποχρέωση μου, τόσο απέναντι στον εαυτό μου και τα παιδιά μου όσο κ απέναντι στους συνδημότες μου, ως σκεπτόμενος νέος, να προσπαθήσω να προσφέρω με κάθε δυνατό τρόπο στην πόλη που μεγάλωσα και ζω.

Ζητώ λοιπόν την στήριξή σας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, με το συνδυασμό του Ιωάννη Παπαλέξη "Γέφυρα στο Μέλλον", με την ελπίδα πως η Άρτα θα πάει μπροστά και με μοναδική προσωπική υπόσχεση πως σ' αυτή την προσπάθεια θα είμαι ο εαυτός μου.




* H Νικολέτα Μαντέλλου, είναι δικηγόρος εν ενεργεία, πτυχιούχος Α.Π.Θ, μέλος Δ.Σ. Άρτας και πρώην μέλος Δ.Σ.Θ. Κατάγεται από τα Θεοδώριανα και τον Μακρύκαμπο Λεπιανών (από την μητέρα της). Τέκνο πολυτέκνων, έγγαμη και μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων, ενεργός πολίτης, με λόγο και άποψη.