2019/05/03

Αναμένεται σφοδρή σύγκρουση κατά την πρόταση μομφής που θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης

Θέση «μάχης» παίρνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που ετοιμάζονται για μία σφοδρή κοινοβουλευτική σύγκρουση στον δρόμο προς την κάλπη. Μέσα σε ένα σκηνικό έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης οι μονομάχοι θα χρησιμοποιήσουν όλα τους τα όπλα, με στόχο τόσο τη συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων όσο και την προσέλκυση νέων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Μπροστά η οικονομία
Η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην οικονομία, ωστόσο μία παράλληλη σύγκρουση θα διεξαχθεί για το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, με τους προβολείς να πέφτουν κυρίως πάνω στον Παύλο Πολάκη. Άλλωστε, κοινοβουλευτική «πρεμιέρα» μετά το Πάσχα θα γίνει με την κατάθεση της «γαλάζιας» πρότασης μομφής στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, με τον πρωθυπουργό να έχει πει πως θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Στο «μέτωπο» της οικονομίας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει στην επίθεση και να καταθέσει μία σειρά θετικών διατάξεων (με αιχμή του δόρατος τις 120 δόσεις), στέλνοντας έτσι μήνυμα πως η χώρα έχει επιστρέψει στην ομαλότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως η οικονομία αποτελεί προνομιακό πεδίο και εκτιμά πως μπορεί να πιέσει την αντιπολίτευση, «αναγκάζοντάς» τη να λέει «ναι» στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα καταθέσει. Με όπλο το πλεόνασμα που έχει επιτευχθεί αναμένεται να έρθει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με «εξτρά» θετικά μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές. Το πακέτο θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη έχει γίνει μία πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει σειρά κινήσεων για να «στριμώξει» την κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δώσει στις επικείμενες ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος, καθώς η εκτίμηση είναι πως μία μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

Στόχος είναι να περάσει η «γαλάζια» ατζέντα και να περιοριστούν σημαντικά τα περιθώρια μίας κυβερνητικής αντεπίθεσης μέσω παροχών. Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα θα κατατεθεί τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου (το οποίο βάσει νόμο θα πρέπει να μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020). Μάλιστα, στο θέμα επανήλθε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «ελπίζω όταν ο κύριος Τσίπρας τελειώσει επιτέλους τις διακοπές του με τον κύριο Πολάκη να δεήσει να απαντήσει στην πρόσκλησή μου».

Αντίδραση του ΚΙΝΑΛ
Πάντως η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας για το αφορολόγητο έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής. Περνώντας στην αντεπίθεση, υπογραμμίζει πως έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για το αφορολόγητο από τον Φεβρουάριο, ενώ στελέχη του κόμματος κατηγορούν τους δύο μονομάχους πως... έρχονται δεύτεροι.

Εκτός από το μέτωπο της οικονομίας το «παιχνίδι» στην πολιτική σκακιέρα θα παιχτεί και στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα». Αυτό το θέμα είναι που πυροδοτεί και τις σφοδρότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τη μάχη να δίνεται στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία ρίχνει το βάρος στην πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο η εκτίμηση είναι πως η «συμπόρευση» με τον Παύλο Πολάκη απομακρύνει κεντρώους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον σκοπό αυτό αναμένεται να συντηρηθεί ψηλά το θέμα.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να απαντήσει, με τη μετατροπή της πρότασης μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης. Στόχος είναι να πιέσει τη Νέα Δημοκρατία να παίξει... μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης, μεταφέροντας τη συζήτηση στην οικονομία, στα κοινωνικά θέματα, αλλά και σε υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Μάλιστα θα επαναφέρει και στην Ολομέλεια την πρόταση για διεξαγωγή debate με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (χθες υπήρξε και σχετική επιστολή της Ράνιας Σβίγκου προς τη Σοφία Ζαχαράκη), με τη Ν.Δ. να λέει πως... debates γίνονται στη Βουλή. Mε βάση τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά δύο ημέρες μετά την κατάθεση του αιτήματος. Ωστόσο κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν πως μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα -έπειτα από συμφωνία των κομμάτων-, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία.