2019/05/10

Γεωπολιτική κίνηση-ματ

Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί την Αμερική για τείχη προστατευτισμού. Προτάσσοντας το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», ο Τραμπ πολεμά την Κίνα -τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη- με το όπλο των δασμών. Τα πυρά της Ουάσιγκτον πέφτουν και στους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους, απειλώντας να ανοίξει μέτωπο και εναντίον της Ευρώπης. Σε αυτήν τη νέα τάξη πραγμάτων, που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης των ανοικτών αγορών, η Ευρώπη νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να υψώσει και αυτή τα δικά της τείχη μπροστά στην κινεζική απειλή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε τον προηγούμενο μήνα σε εφαρμογή το πανευρωπαϊκό πλαίσιο που θα περνάει από το μικροσκόπιο τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Το πλαίσιο θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας κατά των κινήσεων επεκτατισμού σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς. Πέραν της ευρωπαϊκής ασπίδας, τα δικά της τείχη έχει υψώσει και η Γερμανία. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε πέρυσι βέτο, μπλοκάροντας την εξαγορά της Leifeld Metal Spinning από την κινεζική Yantai Taihai Group.

Μετά τη Γερμανία, τη σκυτάλη πήρε χθες η Αυστρία, με τη Βιέννη να υψώνει τα δικά της εμπόδια στους ξένους επενδυτές. Οι νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί προβλέπουν ότι για την εξαγορά ποσοστού άνω του 10% σε μια στρατηγικά σημαντική επιχείρηση χρειάζονται οι «ευλογίες» της αυστριακής κυβέρνησης.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι οι επενδυτές από τρίτες χώρες, συχνά ενεργώντας στρατηγικά και βάσει των συμφερόντων της κυβέρνησής τους, επενδύουν συστηματικά σε εταιρείες-κλειδιά και σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και για την ασφάλεια της χώρας», αναφέρεται στο προσχέδιο του νόμου. Παρότι δεν γίνεται άμεση αναφορά στην Κίνα, οι ενέργειες της Αυστρίας δείχνουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ευρώπης λόγω του κινεζικού επεκτατισμού, αποκτώντας σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η καχυποψία για την οικονομική επιρροή της Κίνας ήταν από τους λόγους που οι κινεζικές επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη μειώθηκαν αισθητά το 2018. Πέρυσι, οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν μόλις 30 δισ. δολ. σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, ποσό σημαντικά μειωμένο έναντι των 111 δισ. δολ. του 2017 και των 94 δισ. του 2016, σύμφωνα με στοιχεία των Baker McKenzie και Rhodium Group.

ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη κινούνται στη γεωπολιτική σκακιέρα επιδιώκοντας μία κίνηση ματ. Στη νέα τάξη πραγμάτων, οι χώρες περιχαρακώνονται πίσω από τείχη, στερώντας από την οικονομία πόρους, αναγκαίους για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.