2020/02/13

Ελληνική οικονομία: Τα καλά νέα συνεχίζονται

Ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα συνθέτουν το «παζλ» των θετικών νέων για την ελληνική οικονομία σε μόλις τρεις ημέρες.

Χαμόγελα έφερε στο οικονομικό επιτελείο η χθεσινή υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, σπάζοντας το «φράγμα» του 1%.

«Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα καλά νέα συνεχίζονται και σήμερα με την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων από την Κομισιόν. Την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τις οικονομίες τους να επιβραδύνουν, τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2,5% για το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο με βάση τις Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2020 θα έφτανε στο 2,3% και στο 2% το 2021. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε ανακοινώσει τις βελτιωμένες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο για εφέτος όσο και για το 2021 στο 2,5%.

Συμμετοχή στο QE

Στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, παρά τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και παρότρυναν την ΕΚΤ να προβεί σε ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι εάν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που θέτει η ΕΚΤ για τις αγορές τίτλων, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα. Να θυμίσουμε ότι στην παρούσα φάση τα ελληνικά ομολόγα δεν είναι επιλέξιμα καθώς αξιολογούνται χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα» από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύντομα έρχεται από την ΕΚΤ και η απόφαση για κατάργηση του πλαφόν για τις τράπεζες ως προς το ύψος των ελληνικών ομολόγων που μπορούν κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν είχε επιβληθεί όταν η κρίση του Δημόσιου Χρέους μετατράπηκε σε τραπεζική κρίση, με την ενεργοποίηση του PSI. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ελληνικούς τίτλους ύψους 12 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις και ΕΤΕπ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ. Την Παρασκευή 14 του μηνός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών με βασικό θέμα τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις σε τομείς της ενέργειας αλλά και του κλίματος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.