2019/04/11

«Τυφώνας» στη Μ.Ανατολή: Ισραήλ εναντίον Ιράν και Ρωσία εναντίον ΗΠΑ – Προετοιμασία πολεμικών επιχειρήσεων

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή και πάλι στην Συρία. Η επικείμενη ιρανική παρουσία στην Λατάκεια και στην Α.Μεσόγειο αλλάζει πλέον τα πάντα.

Το Ισραήλ μετά και την επανεκλογή Νετανιάχου ετοιμάζεται μαζί με τις ΗΠΑ να ισοπεδώσει τα πάντα στην Συρία, εφόσον οι Ιρανοί πατήσουν «πόδι» στην Μεσόγειο.

Οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λατάκειας δόθηκαν στους Ιρανούς από τον Άσαντ και θα μετατραπούν σε μελλοντική ναυτική βάση για ιρανικές πολεμικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Ρωσικά ΜΜΕ και ειδικοί ινστιτούτων στην Μόσχα, θεωρούν σχεδόν σίγουρη μια νέα ένοπλη σύρραξη στη Συρία λόγω της δυνατότητας πραγματικής πρόσβασης του Ιράν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτό μπορεί να συμβεί πριν ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης, από την ημερομηνία αυτή το Ιράν θα ξεκινήσει την μίσθωση του λιμένα στην πόλη της Λατάκειας.

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτές οι συμφωνίες επετεύχθησαν στις 25 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσκεψης του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Ασάντ στην Τεχεράνη.

Τώρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες Ρώσων ειδικών καταρτίζεται μια νέα οδός μεταφοράς εμπορευμάτων από τις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στα λιμάνια της Συρίας για τους Ιρανούς.

Η πρόσβαση στη Μεσόγειο μέσω του «ασιατικού διαδρόμου» είναι επίσης ενδιαφέρουσα και για τη Ρωσία, διότι διέρχεται κατευθείαν μέσω των ιρανικών τερματικών σταθμών στην Κασπία Θάλασσα, στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, δημιουργώντας μια «γέφυρα» στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, το έργο αυτό μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μετά την τοποθέτηση των Ιρανών Φρουρών (IRGC) στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.


Πριν από τρία χρόνια, η Τεχεράνη μέσω των στόχων του στρατηγού Mohammad Hossein Bagheri, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει τις δικές της ναυτικές βάσεις στη Συρία και την Υεμένη.

Τότε τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα αυτό.

Η Μόσχα δεν σχολίασε επίσημα την κατάσταση. Ωστόσο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης σημείωσαν «κάποια προβλήματα» σε σχέση με τα σχέδια της Τεχεράνης να εγκατασταθεί στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι το Ιράν σχεδίαζε να δημιουργήσει υποδομές για εμπορικά και πολεμικά πλοία στο λιμάνι της πόλης Λατάκειας που συνορεύει με την ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Σε μια τέτοια περιοχή, δεδομένου του επιθετικού σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ κατά του Ιράν, οι ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις που σταθμεύουν στην συριακή επαρχία θα έχουν σίγουρα λόγο να αντιδράσουν σε οτιδήποτε θεωρήσουν ότι απειλεί ρωσικά συμφέροντα.

Εν τω μεταξύ, όπως αποδεικνύεται, η Μόσχα απέτυχε (ή δεν ήθελε) να αποτρέψει την παρουσία του Ιράν στις ακτές της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Συρίας, σήμερα το λιμάνι της Λατάκειας διαχειρίζεται μια γαλλική εταιρεία.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2019, το Ιράν θα γίνει ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης του.


Ο επανακλεγής Νετανιάχου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα εμποδίσει την εξαγωγή ιρανικών υδρογονανθράκων και άλλων εμπορευμάτων δια θαλάσσης και δεν θα επιτρέψει ιρανικές εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορά του.

Το λιμάνι περνώντας κάτω από τον έλεγχο του Ιράν, θα εκτελεί αρχικά προφανώς κυρίως εμπορικές δραστηριότητες, αλλά οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν την παρουσία στρατιωτικών δομών του IRGC, συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού ΠΝ.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα το λιμάνι της Λατάκειας να αποκλειστεί δια θαλάσσης από μη στρατιωτικά και στρατιωτικά μέσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την αναγνώριση του IRGC ως τρομοκρατικής οργάνωσης, το Πεντάγωνο μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους και επιθέσεις στο λιμάνι, αναφέροντας την παρουσία των μονάδων «φρουρών» εκεί, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, οι Ιρανοί Φρουροί (IRGC), είναι βαθιά ενσωματωμένοι στην ιρανική οικονομία ελέγχοντας τα πάντα.

«Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα σαφή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες με τις οποίες διεξάγουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ότι δεν έχουν σχέσεις με το σώμα των Φρουρών του Ιράν με οποιοδήποτε απτό τρόπο», σημειώνει ο Πομπέο.

Στις 8 Απριλίου, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, αναφερόμενο σε επίσημη πηγή στο Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, ανέφερε ότι, οι ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον του IRGC είναι «μια καταφανής παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν».

Η Δαμασκός απαιτεί από καιρό την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και την απελευθέρωση των υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ως ισραηλινό έδαφος.

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ συναντήθηκε τον Μάρτιο του 2019 με αντιπροσωπεία των δύο χωρών (Ιράν-Ιράκ), στην οποία συμπεριλήφθηκε ο στρατηγός Μπογκέρι και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Usman Ali al-Ranmi.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Nziv, οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν μέτρα για την ενίσχυση της ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα ΜΜΕ εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι επετεύχθη συμφωνία για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων του Ιράν με το Ιράκ και τη Συρία.

Πρόκειται για το σημείο ελέγχου Kelar στα σύνορα με το Ιράν, βορειοανατολικά της Βαγδάτης και τη διέλευση των συνόρων Al Qaim στα σύνορα Ιράκ-Συρίας. Επιπλέον, το Ιράν και το Ιράκ σχεδιάζουν να ενσωματώσουν τα συστήματα αεράμυνας τους.

«Ενόψει των αιτημάτων της Βαγδάτης να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως μια νέα αντιαμερικανική συμμαχία αραβοϊρανών, η οποία, φυσικά, θα αντισταθεί στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ρώσος αμυντικός εμπειρογνώμονας συνταγματάρχης Shamil Gareyev.

Ο ίδιος δεν αποκλείει ένα νέο γύρο ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ κατά της Τεχεράνης, που θα συνδέεται με την επιθυμία της ιρανικής ηγεσίας να ενισχύσει τη στρατιωτικο-οικονομική της θέση στις ακτές της Μεσογείου.