2017/11/03

Δύο απλά σημειώματα του Αϊνστάϊν τέθηκαν σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ και πωλήθηκαν για 1,56 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο σημειώματα δια χειρός του… διάσημου φυσικού, ο οποίος φρόντισε να βάλει στην φυλακή ανθρώπους όπως ο Wilhem Raich, ήρθαν στην επιφάνεια μετά από 95 χρόνια και βγάζουν προς τα έξω μια φιλοσοφία ζωής που πρότεινε ο Αϊνστάιν, η οποία δεν μας είναι καθόλου άγνωστη.

Τα σημειώματα δημοπρατήθηκαν την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ και το ένα από αυτά έχει ως
θέμα το μυστικό μίας... ευτυχισμένης ζωής.

Όπως αναφέρεται, το 1922, ο γερμανοεβραίος φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις της εποχής, στο Imperial Hotel του Τόκιο, ένας Ιάπωνας αγγελιαφόρος φθάνει για να επιδώσει ένα μήνυμα στον φυσικό.

Αντί… φιλοδωρήματος, όπως λένε, ο Αϊνστάιν του έδωσε δύο σημειώματα στα γερμανικά, αναφέροντάς του:

 «Αν είσαι τυχερός, ίσως αυτά τα σημειώματα να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα».

Το παραπάνω σκηνικό θα μπορούσε να είναι μια φανταστική ιστορία από τις πολλές που κυκλοφορούν.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη που ήρθε στο φως από έναν εν ζωή συγγενή του Ιάπωνα αγγελιαφόρου, δείχνει να είναι αληθινή, καθώς ο οίκος Winners πιστοποίησε την αυθεντικότητα των άγνωστων μέχρι σήμερα σημειωμάτων.

Τι έγραψε όμως ο νομπελίστας φυσικός σ’ αυτά τα δύο σημειώματα;

Δεν ανέλυσε κάποιο φυσικό φαινόμενο, αρμοδιότητα συνήθως των… συμβούλων του, αλλά έδωσε μία «φιλοσοφία» ζωής, μία νοοτροπία για τον κόσμο αυτό.
 «Μία ήσυχη και σεμνή ζωή φέρνει περισσότερη χαρά από την αναζήτηση της επιτυχίας, που συνεπάγεται διαρκή αναστάτωση».
Με άλλα λόγια απολαύστε με ησυχία τα αγαθά του κόσμου ετούτου, όπως μας προτρέπει και η «θεόπνευστη» Παλαιά Διαθήκη. Δεν χρειάζεται να αναζητείτε προσωπικές επιτυχίες-υπερβάσεις, δεν χρειάζεται να προοδεύετε και φυσικά δεν χρειάζεται να αναζητείται την αλήθεια, λέξη η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά στα δύο σημειώματα του Αϊνστάιν.
Η νοοτροπία του δρόμου της Κακίας και όχι της Αρετής! Η νοοτροπία ενός σοβιετικού τρόπου ζωής. Η νοοτροπία του Γιαχβέ και όχι του Χριστού και των Ελλήνων, η οποία μας προέτρεψε να κολυμπάμε κόντρα στο ρεύμα και αναζητούμε συνεχώς την αλήθεια που ελευθερώνει την σκέψη και την ψυχή.
Αυτή την παρότρυνση ακολουθεί και η Ελλάδα, όπου πρόσφατα καταργήθηκε ακόμα και η αριστεία, ενώ έχουμε ως πρότυπα την Αριστερά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή την Παλαιά Διαθήκη, αναλόγως το «μαντρί» του καθενός.
«Κάτσε στην γωνιά σου» μας προτρέπει ο «μεγάλος επιστήμονας», ο οποίος στο δεύτερο σημείωμα γράφει μια φράση που αποδίδεται στον Λένιν: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος» ή αλλιώς «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Σύμφωνα με τον Ρόνι Γκρος, υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη συλλογή αρχείων του Αϊνστάιν στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, τα σημειώματα δεν έχουν επιστημονική αξία, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των προσωπικών σκέψεων του Γερμανού φυσικού, το όνομα του οποίου έγινε, κατά περίεργο τρόπο, συνώνυμο της ευφυΐας.