2017/10/24

Άλλη μία χώρα έπεσε στα "δίχτυα" των πράσινων μνημονίων; - Ο τρομακτικός απολογισμός

Μόλις δύο χώρες (!!) σε όλον τον πλανήτη δεν έχουν υπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού.

Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα της επικύρωσε τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, κάτι που σημαίνει πως πλέον μόνο η Συρία και οι ΗΠΑ παραμένουν εκτός του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί «το μοναδικό διεθνές νομικό κείμενο που επιτρέπει σήμερα» να συνενωθούν οι προσπάθειες όλων για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τόνισε η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας Ροσάριο Μουρίγιο.

«Ανακηρύσσουμε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Νικαράγουας (...) προσχωρεί» στη συμφωνία του Παρισιού και «δεσμεύεται να τηρήσει πιστά» τους όρους τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης την οποία ανέγνωσε η Μουρίγιο.

Η Μανάγκουα επέδωσε ήδη όλα τα σχετικά έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε η Μουρίγιο, αντιπρόεδρος και πρώτη κυρία της Νικαράγουας.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία πλήττεται συχνά από κυκλώνες, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντασσόταν στη διεθνή συμφωνία, μολονότι ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα είχε επισημάνει πως έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, ότι δεν περιλαμβάνει «νομικά δεσμευτικά» και «δραστικά» μέτρα.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο ότι αποφάσισε να αρχίσει την τριετή διαδικασία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον, η οποία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα, δέχεται ισχυρές πιέσεις ακόμη και στο εσωτερικό προκειμένου να...υποκύψει στις πιέσεις. Η μοναδική άλλη χώρα που παραμένει εκτός της διεθνούς συμφωνίας, η οποία υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, είναι η Συρία.

Η Νικαράγουα, η οποία είχε αρνηθεί το 2015 να υπογράψει τη συνθήκη διότι δεν τη θεωρούσε αρκετά τολμηρή, μολαταύτα «συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις που συνδέονταν με τη συμφωνία του Παρισιού» στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα του κλίματος, είχε σημειώσει ο Ορτέγα την περασμένη εβδομάδα.

Τα νησιά Φίτζι θα προεδρεύσουν στον επόμενο γύρο των συνομιλιών που οργανώνει ο ΟΗΕ για το κλίμα, στη Βόννη, από την 6η ως τη 17η Νοεμβρίου. Σε αυτόν οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα συζητήσουν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της συμφωνίας του Παρισιού ένα σύνολο κανόνων.

Κύριο θέμα διαβούλευσης θα είναι οι ισχυροί τυφώνες που έπληξαν τους τελευταίους μήνες τις αμερικανικές πολιτείες και την Καραϊβική, με τους επιστήμονες σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας να τους θεωρούν ως αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.