2017/10/24

Τσιμεντένια γέφυρα μέσω 3D printing


Την πρώτη στον κόσμο τσιμεντένια γέφυρα που έχει φτιαχτεί μέσω 3D printing (τρισδιάστατης εκτύπωσης) υποστηρίζουν πως δημιούργησαν σχεδιαστές στην Ολλανδία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συγκεκριμένη γέφυρα για ποδηλάτες βρίσκεται στο χωριό Γκέμερτ και εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάτι το ασυνήθιστο.

Ωστόσο, αυτό που τη διαφοροποιεί είναι ότι έχει φτιαχτεί εξολοκλήρου μέσω 3D printing, ενώ παράλληλα διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά μιας «συμβατικής» γέφυρας τέτοιου είδους, καθώς μπορεί να σηκώνει φορτία μέχρι και 5 τόνων, ενώ
είναι το ίδιο ανθεκτική (πάντα σύμφωνα με τους κατασκευαστές της) με μια κανονική τσιμεντένια γέφυρα.

«Εγκάρσια, η γέφυρα είναι ενισχυμένη με ατσάλι, και η ενίσχυση με ατσάλι εφαρμόστηκε κατά τη διαδικασία εκτύπωσης» αναφέρει ο Τέο Σαλέ, καθηγητής οικοδομικού σχεδιασμού του TU/e (του Πολυτεχνείου του Αϊντχόφεν).

Για τους σκοπούς της, η ομάδα του TU/e εκτύπωσε 800 στρώματα σκυροδέματος και πέρασε ατσάλινο καλώδιο μέσω του εκτυπωτή πάνω σε κάθε στρώμα για το ενισχύσει. Η γέφυρα, που αποτελείται από έξι κομμάτια, στη συνέχεια συγκολλήθηκε και μεταφέρθηκε στη θέση της.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Σαλέ, το σκυρόδεμα ευθύνεται για μεγάλο μέρος των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. «Εκτυπώνοντας σκυρόδεμα μπορούμε απλά να το βάζουμε στα σημεία που το χρειαζόμαστε και να το αποφεύγουμε στα σημεία που δεν το χρειαζόμαστε- οπότε χρησιμοποιούμε λιγότερο σκυρόδεμα» προσθέτει.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της γέφυρας, η συγκεκριμένη κατασκευαστική μέθοδος είναι αρκετά ευέλικτη και γρήγορη ώστε να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για κατασκευές σε πολλά διαφορετικά σχήματα.