2019/06/01

Θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» ο Γερμανός «κυνηγός» στην ΕΚΤ;

Εάν ο Γενς Βάιντμαν θέλει πραγματικά να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, θα πρέπει να απαντήσει πρώτα εάν αποδέχεται την «κληρονομιά» που αφήνει πίσω του ο Μάριο Ντράγκι και που καθόρισε την πορεία της Ευρωζώνης μέσα στην κρίση και στην έξοδο από αυτή. Αυτό επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στο Bloomberg, θυμίζοντας πως όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε απέναντι σε κάθε κρίσιμη απόφαση του Ιταλού Ντράγκι. Το να πείσει ότι δεν είναι ο κύριος «nein» και πως θα κάνει και εκείνος «ό,τι χρειαστεί» για να θωρακίσει τη νομισματική ένωση δεν είναι όμως μόνο το εμπόδιο στο δρόμο του «κυνηγού», όπως σημαίνει το επίθετό του στα γερμανικά. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε. είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο.

Όταν ο Ντράγκι στα μέσα του 2012 και με την κρίση να βρίσκεται στο απόγειό της δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» και προναήγγειλε ένα έκακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ δεν ήταν απλά αντίθετος. Μιλούσε συνεχώς δημοσίως για τον ηθικό κίνδυνο που δημιουργούσε η απόφαση αυτή, έκανε λόγο για έμμεση και δη παράνομη κρατική ενίσχυση και δεν δίστασε ακόμη και να καταθέσει κατά του προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επτά χρόνια μετά θεωρείται ένα από τα φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για την Ευρωζώνη. Το πολιτικό ρίσκο είναι στα ύψη, όπως και οι εμπορικές εντάσεις, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι στα τάρταρα. «Εάν ο κ. Βάιντμαν επιλεγεί για τη θέση, θα δοκιμαστεί άμεσα από τις αγορές, αφού είναι γνωστό πως είναι αντίθετος στην αγορά ομολόγων» τόνισε στην τηλεόραση του Bloomberg o Φρανσέσκο Παπάντια, πρώην γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στην αγορά της ΕΚΤ. «Η αγορά θα θέλει να μάθει εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη» συμπλήρωσε.

Παράλληλα αναλυτές της Evercore ISI και UBS προέβλεψαν ότι ενδεχόμενη επιλογή του Βάιντμαν πιθανότατα θα ωθήσει το ευρώ υψηλότερο και θα διευρύνει τα spreads των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές θα περιμένουν μία πιο αυστηρή στάση στη νομισματική πολιτική. Οι προσδοκίες για έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης θα σβήσουν, ενώ ακόμη και οι δημοπρασίες φθηνών δανείων δεν είναι σαφές εάν θα έχουν συνέχεια.

Ο ίδιος ο κ. Βάιντμαν αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα επισημαίνονται στο Bloomberg. H αλήθεια είναι άλλωστε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα εάν όντως έχει ελπίδες για τη θέση του πρόεδρου του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Είναι μία επιλογή ενός άλλου προσώπου, που θα κρίνει την τύχη του στην κούρσα διαδοχής του Ντράγκι: αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν ο διάδοχος του Γιούνκερ είναι ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, τότε θεωρείται σχεδόν απίθανο να είναι Γερμανός και ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Αν ωστόσο στην κορυφή της Κομισιόν τοποθετηθεί ένας Γάλλος, ένας Ισπανός ή εκπρόσωπος μικρότερης χώρας, τότε θα αποκτήσει άμεσα προβάδισμα στον αγώνα.